x
x
10 tips voor duurzamere kleren

10 tips voor duurzamere kleren


16 maart 2018
Je kunt de milieuschade van jouw kleren eenvoudig beperken. De grootste winst zit in minder nieuwe kleren kopen. Met deze tips kun je kleren slim aanschaffen, zorgvuldig gebruiken en verantwoord afdanken. Zorg dat kleren zo lang mogelijk meegaan en kies voor kleding die uit gerecyclede materialen bestaat. Bekijk de tien tips voor kleren milieuvriendelijk kopen, gebruiken en afdanken.

Hoe krijg je duurzamere kleren?

01

Weigeren is winst. De leukste kleren zijn de kleren die je draagt. Die niet zielig in de kast blijven liggen. Kijk dus goed, koop alleen wat je nodig hebt en wijs de rest af.

02

Minder is beter. Verminder je hoeveelheid nieuwe kleren. Door tweedehands kleren te kopen, tijdloze kleren te kiezen, goed voor je kleren te zorgen of kleren te lenen/leasen/huren.

03

Kies herbruikbaar of gerecycled. Koop kleren van gerecycled materiaal of dat gemaakt is van maximaal twee materialen. Met zo min mogelijk knopen, ritsen of niet-stoffen decoraties.

04

Langer gebruiken. Ben jij uitgekeken op een kledingstuk? Geef het weg, verkoop het of ruil het voor kleding waar iemand anders op uitgekeken is.

05

Repareren. Zit er een scheur of gat in je kleding? Koop niet meteen iets nieuws, maar probeer het te maken. Of vraag iemand anders dat te doen.

06

Zo goed als nieuw. Werken je (outdoor) kleren niet meer zoals bedoeld? Zijn ze niet meer waterdicht? Of houden ze geen warmte meer vast? Laat ze dan opknappen.

07

Maak er iets nieuws van. Vermaak je kleren of vraag iemand dat te doen. Zo kun je ze telkens aanpassen aan je nieuwe wensen en mode-inzichten.

08

Maak er iets anders van. Vorm oude kleren om tot iets anders. Maak bijvoorbeeld een tas van een spijkerbroek. Of verander je trouwjurk in bekleding voor een wiegje.

09

Beter wegdoen. Hoe duurzaam je garderobe ook is, soms zul je vast wel eens een kledingstuk afdanken. Heeft het geen grote olie- of vetvlekken? Lever het dan in voor hergebruik en recycling.

10

Pas afval als niks anders kan. Afgedankte kleding die niet meer schoon wordt, hoort bij het restafval. Door het te verbranden wordt energie gewonnen, bijvoorbeeld voor stadsverwarming

info@geenmerk.nl

No Comment

LEAVE A COMMENT